Alles komt weer in de mode. Zouden de kopers mijn meubelwerk ook terugdraaien in de toekomst? 

Als je maar lang genoeg wacht komt alles weer terug in de mode. Ik heb al eerder twee antieke, vooroorlogse kasten naar de oorspronkelijke stijl ‘gerestaureerd’ die in een ver verleden door iemand anders gemoderniseerd waren. En nu heb ik voor het eerst een oud halogeenlampje, dat ik zelf pakweg 35 jaar geleden wit gespoten heb, teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat. Want het was jaren 70 oranje, en eind jaren 80 moest kennelijk alles wit zijn. Maar inmiddels zit ik al een decennium lang in een vintage vibe, dus het lampje mocht van mij weer oranje worden nu. Ik heb het tevoorschijn gehaald, kaal gehaald en ik ga het weer gebruiken.

Terwijl ik ermee bezig was bekroop me de gedachte dat ik in het verleden zo’n 40 kasten en tafels heb aangepast, opgeschilderd en deels ook verkocht. Vooral opgeleukte buikkasten, goedkope grenen kastjes en Ikea tafeltjes. Zouden die nieuwe eigenaren eveneens 35 jaren lang mijn meubels in hun bezit hebben, en zouden ze die dan ooit nog eens terugbrengen naar de oorspronkelijke stijl omdat die laatste weer in de mode komt? De buikkasten ontdoen van de verflaag en het eikenfineer weer in ere herstellen en op kleur brengen? De stof verwijderen van de knuffelstoel en er weer een bruin café-exemplaar van maken? Tafeltjes schoon krabben en schuren totdat het warme grenenhout weer zichtbaar is? Want tijdloosheid bestaat niet dus de smaak van deze klanten zal veranderen, net zoals de mijne dat deed. Onze smaak is namelijk sociaal en cultureel gebonden en ontwikkelt zich toch door economische- en maatschappelijke invloeden. Of, worden mijn kastjes en tafeltjes niet meer veranderd en gaan ze direct naar de vuilnisbak als men er ooit op uitgekeken is? Hoe kijkt men in de verre toekomst tegen weggooien en materiaalverlies aan? Dat zou ik best willen weten nu.