AVH_0280

DESIGNPLANT

 

Een paar weken geleden vond ik op straat vreemd gevormde staven van doorzichtig gekleurd kunststof. Geen idee waarvoor ze dienden, maar zoiets leuks kon ik niet laten liggen. Mijn brein ging gelijk in standje creëren. Zou ik deze kunststof staafjes met hout kunnen combineren, bijvoorbeeld in een interieurobject? Zou ik deze ogenschijnlijk niet bij elkaar passende materialen überhaupt wel kunnen combineren?

 

Jazeker, dat kon ik. Ik liet mijn fantasie volledig de vrije loop en maakte er mijn versie van de vleesetende plant Dionaea muscipula van. De Dionaea muscipula vangt insecten door de bijzondere bladvallen die dichtslaan als er een insect op landt. Dat gaat zo snel dat het insect geen kans maakt om te ontsnappen waarna enzymen het verteren. Mijn recente gevoel dat ik als mens wordt opgegeten door de natuur, wordt in deze fantasie-versie van de Dionaea muscipula gesymboliseerd. 

 

De (polycarbonaat?) staafjes boog ik om tot bladstengels. Ook bleken die staafjes goed te bewerken zijn met houtbewerkingsgereedschap. Van resthout maakte ik de doorgaans groene en rode bladvallen. Elke ‘val’ heeft een eigen kleuring met acrylverf gekregen. De vorm is bepaald door het restmateriaal (plankje, deurknop, stoelpoten). 

De bloempot is een oudje en eveneens van de straat. Het lavaglazuur erop correspondeert mooi met de luchtbelletjes in de kunststof bladstengels.

 

2021

 

Privé bezit

 
AVH_0308