AVH_0522

KOFFERTAS

 

Een zak met leerrestanten bracht mij op een nieuwe uitdaging. Na knikkers, knuffels, lp’s, paraplu’s, gaspatronen, metaal en kunststof wilde ik nu eens hout met leer combineren in één object. Hout en leer zijn materialen met tegengestelde eigenschappen en bewerkingsmethodes. Leer wordt in de regel slechts gebruikt om hout te verfraaien, en hout wordt ook soms gebruikt om leer te verfraaien. Maar mijn bedoeling was een object te maken waarin het leer totaal vervangen wordt voor hout. En toen kwam ik al gauw uit op een tas, waarbij de combinatie -wat mij betreft- in geen geval een houtje touwtje indruk mag maken, maar juist strak en smaakvol moet ogen. 

 

Voor het model koos ik een eenvoudige koffertas-vorm om de overgangen tussen leer en hout te beperken tot 1-2, aangezien juist die overgangen (genageld of geregen) veel ruimte in beslag nemen en enigszins folkloristisch ogen. De flap, of overslag bestaat uit 16 aan elkaar gestikte reepjes leer uit de zak met leerrestanten. De body is gemaakt van reststukjes grenen- en vurenhout. 

 

Materiaal: leer, leerlijm, garen, zilverkleurige hardware, grenenhout, vurenhout, houtlijm, kleurpigment, blanke alkydlak

 

Maten (hxbrxd): 19 x 24 x 10 cm

 

2021

 

Verkocht