Portretten serie De Hartenbrekers

6 items gevonden

Dolores

Dolores
AVH_0809-web

DOLORES

 

€ 750,-

 

In 1928 kwam er een spaans talig boek uit genaamd ‘Album de Cinelandia’ met prachtige foto’s en beschrijvingen van zo’n 200 bekende stomme film acteurs. Eén van die foto’s inspireerde mij voor een zesde Hartenbreker, te weten van de actrice Dolores del Rio. Haar foto was bij uitstek geschikt om uit te voeren in gerecycled hout: haar houding, haar gezicht, een parelketting, pothoedje, kleding met details en prachtige een beetje droevig kijkende donkere ogen. 

 

Wie was Del Rio? Del Rio was zo’n honderd jaar geleden een Hollywood ster die vaak de Latijns Amerikaanse vrouwelijke hoofdpersoon speelde. Haar carrière omvatte meer dan 50 jaren. Haar faam reikte ver buiten Hollywood. Zij werd ook wel gezien als de vrouwelijke versie van Rudolph Valentino, als hèt gezicht van de Art Deco periode, en volgens velen als de allermooiste actrice van de jaren dertig. Zij veranderde in haar eentje de populaire look onder vrouwen: in plaats van dunne wenkbrauwen en een laag pancake op het gezicht had zij natuurlijke aangezette lijnen en kleuren.  

 

Materiaal: grenen tafelblad en stukken grenen, vuren, gele beuk en rode beuk. Het hout is gekleurd met pigmenten en afgewerkt met blanke alkydlak. Dolores is de enige Hartenbreker die niet volledig van hout is. Zij heeft namelijk op haar kleding en hoed-ornament zwarte vintage glaskraaltjes. 

 

Maten (hxbr): 61 x 46cm

 

2022

 

Indien je geïnteresseerd bent in wandobject ‘Dolores’ dan kan je mij hieronder een bericht sturen. 


Valentina

Valentina
AVH_0463 zonder achtergrond

VALENTINA

 

€ 800,- 


Maar liefst 40 jaar heb ik gedanst en ik was er ook nog eens behoorlijk fanatiek in. Dus toen ik foto uit 1936 van de Russische ballerina Valentina Blinova zag was ik meteen verkocht. Die moest geportretteerd worden! Valentina danst op deze foto de rol van de vuurvogel, een mythologisch wezen dat half vrouw en half vogel is, in het gelijknamige ballet ‘de Vuurvogel’ van het Ballet Russes de Monte Carlo. Dit is een verhalend ballet gebaseerd op Russische volkssprookjes. Het verhaal gaat over de naïeve tsarevitsj Ivan die met hulp van de vuurvogel een groep prinsessen uit de macht van een boze tovenaar bevrijdt. 

 

Dit portret is overigens letterlijk de grootste Hartenbreker, want Valentina is maar liefst 1,22m lang en dat is slechts 43cm kleiner dan ik zelf ben. Of Valentina Blinova persoonlijk een grote hartenbreker was weet ik niet. Zover ik kon achterhalen had ze alleen een relatie met een collega-danser van het Ballets Russes en heeft ze na overspel zijnerzijds tijdens een cruise al zijn bagage overboord gesmeten.

 

Materiaal: ‘Valentina’ is gemaakt van multiplex, grenen- en vuren planken, beuken tafeltje en wijnkistje, kleurpigmenten en acrylverf.

 

Maten (h x br): 122 x 53 cm

 

2021

 

Indien je geïnteresseerd bent in ‘Valentina’ dan kan je mij hieronder een bericht sturen. 

 

Rudolph

Rudolph
AVH_0077 color edit zonder achtergrond

RUDOLPH

 

€750,-

 

Voor mijn recente portret in de serie Hartenbrekers zocht ik het internet af naar foto’s van de Italiaanse, vroeg gestorven acteur Rudolph Valentino. Een foto uit 1921 stond model, maar ik had wel álle foto’s van deze knapperd kunnen gebruiken. Valentino wordt gezien als een van de eerste sekssymbolen. Hij werd destijds wel “The Great Lover” genoemd. 

 

Van al mijn dames en heren is ‘Rudolph’ één van de meest realistische. Alle portretonderdelen ‘kloppen’ en hebben weinig abstractie of overdrijving. Zelfs zijn oor heeft een normale vorm en ingang. 

 

Materiaal: Rudolph is gemaakt van multiplex en kleine stukken gele beuk, rode beuk, vuren, grenen, eikenhouten triplex en drie mini stukjes afzelia en okoumé. Het hout is gekleurd met pigment en afgewerkt met blanke alkydlak. 

Maten (hxbr): 61,5 x 46cm

 

2021

 

Indien je geïnteresseerd bent in ‘Rudolph’ dan kan je mij hieronder een bericht sturen. 


Josephine B

Josephine B
JosephineB zonder achtergrond website

JOSEPHINE B


€700,-

 

Twee foto’s uit 1925 en 1934 van danseres en actrice Josephine Baker inspireerden mij tot het maken van het derde portret in de serie Hartenbrekers uit de Roaring Twenties. De in Louisiana geboren Josephine Baker was de eerste donkere wereldster die in de jaren twintig in Europa insloeg als een bom met haar prachtige verschijning en haar wilde dansen. Haar iconische kapsel werd daarna door vele Parisiennes geïmiteerd. 

 

Materiaal: ‘Josephine B’ maakte ik van een flinke vuren kastplank en kleinere stukken eik, grenen, beuk en vuren triplex. 

 

Maten (hxbr): 46 x 69cm

 

2020

 

Indien je geïnteresseerd bent in ‘Josephine B’ dan kan je mij hieronder een bericht sturen. 


Mata H

Mata H
Foto-17-06-2020-zonder-achtergrond-web

MATA H


€750,-


Inspiratie voor deze dame kwam van een beroemde foto uit 1906 van de exotische en avontuurlijke, maar onfortuinlijke Mata Hari: een prachtig model voor het tweede portret in deze serie Hartenbrekers van de jaren twintig. Ze hoeft voor mij niet persé op die foto te lijken; het gaat me meer om de houding, de mode en de sfeer van andere tijden.

 

Materiaal: Mata H maakte ik van een vuren kastje dat ik kreeg van Bert, een oud collega uit een heel ver verleden. Naast vuren gebruikte ik nog stukken grenen, eik, beuk, okoumé en afzelia.

 

Maten (hxbr): 46 x 69cm

 

2020


Indien je geïnteresseerd bent in ‘Mata H’ dan kan je mij hieronder een bericht sturen.  


Kiki

Kiki
Kiki zonder achtergrond website

KIKI


€650,-


Tot dusver waren de meeste van mijn portretten geïnspireerd door mode-tekeningen uit de jaren 20 van bekende tekenaars als Eduardo Garcia Benito, Erté of George Lepape. En dit portret is dan mijn eerste waarbij de inspiratie van oude, beroemde foto’s kwam. En wat voor één! Een foto in 1922 door de Amerikaanse fotograaf Man Ray gemaakt van zijn muze, de vrijgevochten Kiki de Montparnasse. Kiki heeft veel voor de lens van Man Ray gestaan. Eén van de beroemdste foto’s van haar is die van haar rug waarop twee muzieksleutels zijn geschilderd. 

 

Materiaal: ‘Kiki’ is gemaakt van een bovenblad van een eiken kast en stukken grenen, vuren en eik.

Maten (hxbr): 51 x 44cm

2020

Indien je geïnteresseerd bent in ‘Kiki’ dan kan je mij hieronder een bericht sturen.

 

Voor meer informatie over het ontstaan van Kiki klik je hier.