Nieuw portret met een veren hoofdtooi, maar dan van hout

Een 100 jaar oude foto van ballerina Valentina Blinova, waarop zij in haar rol als vuurvogel een veren hoofdtooi draagt, inspireerde mij tot het maken van een groot portret van ongeveer 121 x 60cm. Om haar in hout vast te leggen wil ik ook die veren namaken, of althans suggereren. ‘Annette’ had een strakke veer in rechte lijnen (zie hier), maar nu zoek ik ronde lijnen, zachtheid, reliëf en kleur in haar veren. Elke Hartenbreker betekende wel een uitdaging voor me. En ook al is ‘Valentina’ de vijfde in deze serie, maak ik het mijzelf kennelijk nog steeds niet makkelijk met die veren. Zijn ze gelukt?

 

P.S. Valentina is inmiddels gereed. Op de foto hierboven zie je slechts een deel van het portret. Klik hier om het hele portret nu te bekijken.