VRIJ WERK

 

Mijn vrije werk is in het verleden altijd zwaar beïnvloed door de materialen die ik in handen kreeg. Wanneer ik ergens een meubeltje of een stel planken vond ging mijn brein meteen creaties bedenken. En omdat ik nogal eens in samenwerkingsverbanden met andere kunstenaars werkte kwam ik zó veel in aanraking met andere materialen en vernieuwende ideeën. Vaak ontstond daarna een nieuwe richting in mijn artistieke stijl. Zo ontstond in 2015, toen ik in een kunstcollectief werkte, het idee om meubels te combineren met een ander ‘gek’ materiaal of een handwerktechniek. In 2018 ontstond het idee om een wandobject met portret uit andere tijden te maken van een gesloopt meubel.

 

Tegenwoordig is niet de toevallige vondst van het materiaal, maar de creativiteit leidend en ga ik met een idee in mijn hoofd op zoek naar de benodigde materialen om mooie creaties waar te maken.

AVH_0066 color edit
IMG_0325 color edit

DRIJFVEREN

 

Ik ben een ambachtsvrouw. Kennelijk worden mijn diepste gevoelens en verlangens waar wanneer ik met een stukje gereedschap iets moois uit een stuk hout kan toveren.

Ik vind het ook belangrijk om steeds te vernieuwen: een nieuw ontwerp, een nieuwe techniek, een nieuw effect of een nieuwe combinatie van hout met een ander, onverwacht materiaal.

 

Met mijn werken wil ik mensen verwonderen: dat van iets dat heel lelijk is en men weg wilde gooien, nog iets heel moois gemaakt kan worden. Door anders naar dat lelijke ding te kijken en er de nodige handtechnieken op los te laten. In feite schuilt in ieder stukje afgedankt hout toch een bepaalde schoonheid die ik naar boven kan halen. Ik probeer altijd een ontwerp te maken waar mensen verliefd op raken en dat gekoesterd wordt door de nieuwe eigenaar. Ons milieu is ermee gebaat.

 

Veel van mijn objecten en meubels geef ik ook een humoristisch detail, met de bedoeling om een stukje humor, vrolijkheid en lichtheid in ons dagelijks bestaan te brengen. 

WERK IN OPDRACHT

 

Als jij een oud kastje hebt dan kan ik het ook op jouw verzoek in een fantasieportret verwerken. Of in een portret van een geliefd iemand of misschien zelfs in een portret van je hond. Of ik kan het verwerken in een mooi kunstzinnig object voor je. Eigenlijk is er van alles mogelijk met een oud meubeltje of een mooie plank dus klop gerust bij me aan als je een wens hieromtrent hebt. Iemand gelukkig maken met een mooi portret of object is voor mij het allermooiste wat er is. 

AVH_0663
AVH_1143-web

WERKWIJZE

 

In mijn kleine werkplaats komen de werken tot stand. De stukken zijn uniek, dat wil zeggen one of a kind, en doordacht. Zo’n werkproces is namelijk meestal een aaneenschakeling van puzzels die één voor één opgelost moeten worden, hetgeen denktijd en experimenteertijd vergt. Ze zijn technisch goed uitgevoerd, stevig en kwalitatief hoogstaand afgewerkt. Ik zeg altijd voor de grap “Je kan ze bij wijze van spreken van de Eiffeltoren afgooien en dan zijn ze nóg heel.”

‘ARTIST STATEMENT’

 

Ongeacht wat het is zal ik altijd trachten een nieuw werk te maken dat past binnen mijn concept. Dit wil zeggen dat het nieuwe werk:

  • een wandobject/meubel/object is waarin je mijn vakvrouwschap ziet, omdat het fraai en solide in elkaar zit. Waarin je, als je mijn liefde voor hout deelt, deze terug vindt in de verfijnde afwerking;
  • en een wandobject/meubel/object is waarvan je vrolijk wordt door mijn positiviteit en de humoristische details die ik erin verwerk;
  • en een wandobject is dat nostalgische zachtere gevoelens bij je oproept van vroeger, van tijden waarin de wereld een stukje mooier en eleganter was;
  • of een meubel/object is waarbij mijn nieuwsgierigheid naar de verbinding tussen ogenschijnlijk niet bij elkaar passende materialen de oorsprong van het creatieve proces is geweest. Waarin mijn nieuwsgierigheid, creatieve vermogens en hang naar originaliteit in jouw unieke exemplaar samenkomt.

Ik schrijf in de eerste zin hierboven wel ‘trachten’ maar ik weet zeker dat het volgend werk altijd in dit concept zal passen. Gewoonweg omdat ik niet anders kan. 

AVH_0472-web