Over mij

MIJN PRODUCT

 

Wanneer je op mijn pagina belandt dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in mijn werk, en dan heb je ook al gezien dat mijn werk door de jaren heen veranderd is. De laatste jaren bestaat mijn vrije werk vooral wandobjecten van gerecycled hout met een knipoog naar andere tijden. Maar als ik een oud kastje vind dan kan ik het ook op jouw verzoek in een portret van je hond transformeren, of het een mooi kunstzinnige uiterlijk geven. Ik werk voornamelijk met gerecycled materiaal. Iedere lap stof, elk oud meubel of een mooie plank die ik in mijn bezit krijg zet mijn brein aan het creëren. Zit er eenmaal een goed idee in mijn hoofd dan rust ik niet voordat ik een prachtig, kwalitatief hoogstaand product van die lap of plank heb gefabriceerd.

 

 

MIJN INSPIRATIE

 

Mijn werk is altijd zwaar beïnvloed door de materialen die ik in handen kreeg. En omdat ik nogal eens in samenwerkingsverbanden met andere kunstenaars werk kom ik zo ook in aanraking met nieuwe materialen en ideeën. Vaak ontstaat daarna een nieuwe richting in mijn artistieke stijl. Zo ontstond in 2015, toen ik in een kunstcollectief werkte, het idee om meubels te combineren met een ander ‘gek’ materiaal of een handwerktechniek. In 2018 ontstond het idee om een wandobject met portret uit andere tijden te maken van een gesloopt meubel. (Geen meubel met kunst erop, maar kunst met een meubel erop.) Het begon met één experiment en, omdat ik het geslaagd vond, volgden er meer. 

Inmiddels is de vondst van een paar nieuwe mooie planken slechts nog de aanleiding om een nieuw vrij werk te maken want de plannen ervoor liggen er vaak al. Mijn inspiratie voor nieuw werk haal ik volledig uit de kunst zelf, met name uit modetekeningen en foto’s uit de jaren 1920-1930.

 

Het is wel moeilijker om in deze tijden geïnspireerd te blijven en/of nieuwe artistieke richtingen in te slaan. Daarentegen merk ik dat mijn portretten een nieuwe dimensie krijgen waarvan ik voorlopig nog geen einde zie naderen. 

 

image2 color edit

MIJN DRIJFVEREN

 

Bij al mijn werken, of het nu een lamp is, of een meubel, of een object voor aan de muur, is het basismateriaal een niet voor de hand liggend materiaal geweest. Materiaal dat ik vind of als afdanker kreeg en getransformeerd heb naar een nieuw leven met een nieuwe functie en een mooier uiterlijk. Met mijn werken wil ik mensen verwonderen: dat van iets dat heel lelijk is en men weg wilde gooien, nog iets heel moois gemaakt kan worden. Door anders naar dat lelijke ding te kijken en er de nodige handtechnieken op los te laten. In feite schuilt in ieder stukje afgedankt hout toch een bepaalde schoonheid die ik naar boven kan halen. Ik probeer altijd een ontwerp te maken waar mensen verliefd op raken en dat gekoesterd wordt door de nieuwe eigenaar. Ons milieu is ermee gebaat.

 

Veel van mijn objecten en meubels geef ik ook een humoristisch detail, met de bedoeling om een stukje humor, vrolijkheid en lichtheid in ons dagelijks bestaan te brengen. Mijn meubels zijn anders, uniek, humoristisch en ‘licht’. Met mijn kunst aan je muur haal je een positief gevoel in huis. 

 

 

MIJN ‘ARTIST STATEMENT’

 

Ongeacht wat het is zal ik altijd trachten een nieuw werk te maken dat past binnen mijn concept. Dit wil zeggen dat het nieuwe werk:

  • een wandobject/meubel/object is waarin je mijn vakvrouwschap ziet, omdat het fraai en solide in elkaar zit. Waarin je, als je mijn liefde voor hout deelt, deze terug vindt in de verfijnde afwerking;
  • en een wandobject/meubel/object is waarvan je vrolijk wordt door mijn positiviteit en de humoristische details die ik erin verwerk;
  • en een wandobject is dat nostalgische zachtere gevoelens bij je oproept van vroeger, van tijden waarin de wereld een stukje mooier en eleganter was;
  • of een meubel/object is waarbij mijn nieuwsgierigheid naar de verbinding tussen ogenschijnlijk niet bij elkaar passende materialen de oorsprong van het creatieve proces is geweest. Waarin mijn nieuwsgierigheid, creatieve vermogens en hang naar originaliteit in jouw unieke exemplaar samenkomt.

 

Ik schrijf in de eerste zin hierboven wel ‘trachten’ maar ik weet zeker dat het volgend werk altijd in dit concept zal passen. Gewoonweg omdat ik niet anders kan. 

 

 

IMG_0325 color edit