Vraag: “Kan je jouw werk commerciëler maken?”

Vorige week werd me door een serieus geïnteresseerde de vraag gesteld of mijn werk commerciëler te maken is. Sneller en makkelijker? Opvoeren van mijn productie tot een gestage kwantiteit om de stroom afvalhout in te dammen? Mijn antwoord luidde dat dat niet gaat. Sneller en makkelijker impliceert namelijk automatisering van de diverse werkprocessen zoals d.m.v. een vandiktebank en lasergestuurd snijwerk. Impliceert ook een hoger bedrijfsrisico voor mij, en verlies van vaardigheden en werkplezier op termijn. Kwantiteit is voor mij niet belangrijker dan kunstzinnigheid, werkplezier en originaliteit. 

 

Deze vraag raakt gelijk de reden waarom ik creëer en hoe ik creëer.

Waarom ik creëer? Wel, ten 1ste ben ik een ambachtsvrouw, en bevredig ik kennelijk mijn diepste verlangens en gevoelens door met gereedschap iets moois uit hout te toveren. Ten 2e ben ik nieuwsgierig, probeer ik met elk werk mijzelf te vernieuwen. En ten 3de wil ik mensen verwonderen met het feit dat er uit een stuk afvalhout nog iets moois te maken is.

En hoe ik creëer? Mijn werkwijze is ambachtelijk, one of a kind, technisch goed uitgevoerd en doordacht. Zo’n werkproces is meestal een aaneenschakeling van puzzels die één voor één opgelost moeten worden, en dat vergt nu eenmaal denktijd en experimenteertijd. 

 

Dus in een wereld waarin al heel veel spullen zijn en alles snel en goedkoop gemaakt moet worden, is mijn ambachtelijke manier van werken nogal ouderwets en eigenlijk ook bijzonder slecht voor mijn portemonnee (want de ontwikkel-uren zijn meestal niet door te rekenen). Maar het is gelukkig wèl een zegen voor mijn brein want ik pak een frees of een beitel, vergeet de tijd compleet en alle andere gedachten vloeien gewoon weg. En jij als klant koopt een werk wat met liefde tot stand is gebracht, wat uniek is, goed gemaakt is en wat je een blij gevoel zal geven. Eigen gemaakte koekjes zijn immers ook lekkerder dan die van een industriële bakker.  

Foto is van nieuw object in wording, een halfronde houten koffer voor lp's