Ik probeerde weer iets nieuws: zachtheid uit verweerde planken

Ik ben altijd op zoek naar de verbinding tussen hout en [iets], 2 ogenschijnlijk niet bij elkaar passende materialen. Nieuwsgierig naar de methode, het proces, het uiteindelijke effect. Voor het portret ‘Dolores’ maakte ik kleding met erin gefreesde kraaltjes. Ik was zó gecharmeerd van dit effect dat ik wat meer met kraaltjes wilde proberen. Toch blijkt de functionaliteit van deze kleine kraaltjes in de praktijk vrij beperkt: naast versiering, plezier en kleur toevoegen zijn er weinig andere combinatiemogelijkheden met hout, omdat de kraaltjes gewoon te klein zijn. Maar een volgend object zag ik wel voor me: een hals/bovenkant torso vol met kralensnoeren. Een mooi experiment om de kraaltjes nog eens in te frezen. 

 

De torso is gemaakt van een kromgetrokken tafel die ik van Irene kreeg. Ook de achtergrond is gemaakt van Irenes oude boekenplanken. Ik moest flink beitelen, pigmenteren en schuren om de juiste kleuring, zachtheid en ronde vormen in die verweerde ruwe planken te krijgen. Gelukt? Jazeker, ik ben bijzonder tevreden over dit experiment. Onverwacht, want halverwege begon ik opeens te twijfelen of ik de juiste zachtheid wel kon creëren. Het was kennelijk een kwestie van nog even doorgaan op diezelfde weg. 

 

Wordt dit een nieuwe serie sculpturen van hout met [nog iets]? Dat weet ik nog niet maar er zijn zoveel afgedankte kleurrijke materialen waarmee ik hout zou kunnen verbinden dus ik kan nog een boel ontdekken.

 

Wil je meer informatie over deze Torso dan vind je dat hier