Ik ben er weer

Hallo, ik ben er weer. In verband met de ziekte van mijn vader heb ik de afgelopen 2 maanden mijn agenda zo leeg mogelijk gehouden, en op het laatst zelfs helemaal leeg geveegd. Na een tumultueus ziekbed is hij twee weken geleden overleden. Zijn ziekte verliep zo snel en ingrijpend dat ik volledig van slag raakte. Of zoals een bevriende relatie zei: “je was er niet helemaal bij”. Stress wisselde zich af met wanhoop en verdriet en maakte dat er rare dingen met me gebeurde. Ik ben nog nooit zo vaak ziek geweest. En ik heb ook nog eens in 2 weken tijd 2 snelheidsboetes opgelopen en een paaltje bij het achteruitrijden van een inrit geraakt. Normaal gesproken zijn dat gebeurtenissen die ik in 10 jaren meemaak.  

 

De betekenis van mijn pap in mijn leven kan ik niet in zo'n klein nieuwsberichtje benoemen, en dat is ook niet mijn bedoeling. Maar wel leuk om hier te vermelden is het feit dat mijn pap mij in mijn jonge jaren de basis van het schilderen en schuren leerde die ik nu nog steeds toepas.

[Al heel jong leerde hij me om mijn eigen houten kano te onderhouden. Hij gaf me voor de allereerste keer een pot verf, en een kwast in mijn handen en zei “Als je niks doet dan zinkt ie op een gegeven moment”. Ik denk dat ik nog geen 10 jaar was maar ik zorgde wel dat er een flinke laag op kwam. Daarna leerde hij me ook nog hoe ik de kwast moest reinigen -met groene zeep. En hij leerde mij om spullen te repareren of ermee te prutsen. Dat deed ie zelf immers ook. Toen hij me naar een oude wekker met een speeldoosje erin zag kijken gaf ie me het advies het ding te slopen en voor het speeldoosje een onderstel te maken. Hij gaf me een blokje hout en schuurpapier en zei wat ik ermee kon doen. Ik schuurde grof, schuurde fijn en schuurde daarna nog meer tot het blokje glom als een spiegel. Vervolgens schroefde ik het metalen speeldoosje op zijn nieuwe onderstel. Het allereerste houten object dat ik zelf maakte. Oh, wat had ik het spannend gevonden en ik was apetrots op mezelf.] 

 

Ik zal het verlies een plek moeten geven en uiteindelijk zal het verdriet gaan slijten. Vanaf volgende week ga ik weer aan het werk, mooie kunstwerken en mooie dingen maken. Misschien ook wel voor jou.