Hier is Kiki, de houten versie van een beroemde hartenbreker

Ik ben zo enthousiast over mijn nieuwe wandobject genaamd ‘Kiki’ dat ik deze even met jullie moet delen in een nieuwsbericht. Tot dusver waren mijn wandobjecten fantasieportretten, geïnspireerd door mode-tekeningen uit de jaren 20 van bekende tekenaars als Eduardo Garcia Benito, Erté of George Lepape. Dit is mijn eerste waarbij mijn inspiratie van een oude foto kwam; een foto geschoten door Man Ray van Kiki de Montparnasse, een beroemde danseres en courtisane in Parijs in de jaren 1920-1930. 

 

En ik denk gelijk aan het maken van een hele nieuwe serie houten portretten van 100 jaar geleden beroemde filmsterren en andere hartenbrekers. Bij deze nieuwe serie hoop ik de realistische vormen en specifieke details in hout na te kunnen maken. Bij dat laatste moet je denken aan handen, vingers, een hoed en voile, kleding, handschoenen en sieraden. Mijn bedoeling is dat je denkt dat je in 3D een pofmouw ziet, maar eigenlijk kijk je naar 20 stukjes hout. Wat zal ik allemaal nog tegenkomen aan problemen en puzzelstukken? Ik heb geen idee maar die zullen zeker komen gaan want hout is hard, en ik probeer van iets hards iets zachts (huid, haren, kleding) te maken. 

 

Het was trouwens fijn om weer nieuw werk te maken na 3 maanden zonder inspiratie en een flinke griep. En net begonnen dendert de corona crisis ook nog eens over ons heen. In mijn kleine werkplaats werk ik alleen, en het is fijn te merken dat lichamelijk werk als timmeren en zagen nog altijd goed is voor het leegmaken van een zorgelijk hoofd. ‘Kiki’ was op tijd klaar voor een expositie eind april, maar helaas…, zoals zoveel evenementen gaat deze niet door.