Gezien: ‘Kees van Dongen-de weg naar succes’ in het Singer Museum

Momenteel exposeert het Singer Museum werk van Kees van Dongen. Vandaag was ik er om de expositie te bekijken. Het begint bij het oudste werk, een realistisch portret van een Zeeuws meisje, dan via pointillisme, richting fauvisme, en weer terug naar realisme in de portretten van klanten uit de Parijse society. Ik vond echt niet alles mooi; bij sommige werken uit een bepaalde periode kreeg ik het gevoel dat zijn primitief geschilderde armen en handen eigenlijk gewoon afgeraffeld waren. En dat de groene schaduwen op de huid ook zó ontstaan waren. Maar veel werk vond ik héél mooi. Het is bijna niet te geloven dat deze zo verschillende stijlen door één en dezelfde persoon zijn geschilderd, maar ja.., hoor wie het zegt. Waarvoor stond ik het langst stil? Dat was misschien wel het prachtige levensgrote realistische portret ‘Madame Jasmy’ uit 1920 waarin de juwelen en pailletten op haar jurk me tegemoet schitterden. 
Nog te zien tot en met 7 mei.