Duurzame metamorfose

Moet je op de foto hieronder eens zien hoe mijn zelfportret er uitzag, nadat ik het zo’n 4 jaren geleden als alternatief naambordje naast mijn voordeur hing. Blootgesteld aan wind en regen was het onherroepelijk achteruit gegaan. Onder invloed van vocht waren de verschillende houtlagen gaan ‘werken’ ten opzichte van elkaar. En de lak was inmiddels verweerd en stond ‘open’. Aldus was er veel vocht in het het hout gedrongen. Hierdoor waren vrijwel alle okergele en mahonie-rode kleurpigmenten uit de haren en achtergrond gespoeld. En er waren groene en zwarte schimmels bijgekomen.

Omdat het bordje toch one of a kind is en ik het wilde behouden ben ik aan de slag gegaan om het in een wat fraaiere staat te krijgen.
En wauw! Het is me gelukt en wat een verschil! Mijn uitgesleten zelfportret heb ik gereinigd, geschuurd, gerepareerd, opnieuw gekleurd en dik in de epoxy gezet. Zo kan het de komende jaren weer naast mijn deur hangen. 

 

Ik vind het effect van de hars op het gekleurde hout echt fan-tas-tisch!!! Nooit geweten dat door het glas-effect een epoxy afwerking veel meer diepte geeft dan blanke alkydlak. Dit effect zal ik waarschijnlijk nog wel vaker gaan inzetten.

Foto-07-06-2022-20-56-52-web