Doe meer met vinyl #2

In de afgelopen jaren heb ik met diverse ontwerpers en kunstenaars samengewerkt. Ik merk dat ik van deze mensen kan leren en dat we elkaar inspireren en aanmoedigen tot betere resultaten. Vaak vullen we elkaar ook aan. Want wat ik níet voor elkaar krijg, kan de ander vaak wél. Zo heb ik in het kunstcollectief twee jaar geleden Marjoke Hoenderdos ontmoet, kunstenaar en ontwerpster van brei- en haakwerken. We blijken dezelfde wens te delen, het maken van mooie, bijzondere combinaties van handwerktechnieken met houtbewerking. Samen hebben we een jaar geleden het kamerscherm bedacht en uitgevoerd met aan elkaar gehaakte langspeelplaten.


De afgelopen maanden hebben we aan een schemerlamp gewerkt van 28 singletjes met een rand van haakkatoen omheen. Marjoke heeft het patroon bedacht waarmee de singles aan elkaar gehaakt zijn en zij heeft ook het merendeel van de singles omgehaakt. Zoiets is gewoon een ingewikkelde rekensom van de afstand tussen de gaatjes, grootte van de haaksteken en het goed op spanning krijgen van het aan elkaar gehaakte geheel in een houten frame. De stokjes en vasten in het patroon vormden een beetje een ‘granny square’. De basis  is een houten frame dat ik uit oude vloerdelen zaagde. Uit onze voorraad opgekochte singletjes kozen we die met een bepaalde kleur etiket en daarna de bijpassende kleuren haakkatoen om tot een mooi ontwerp te komen. 


Weer een uniek stuk dus van het duo Afgezaagd (Ankie) en Afgehaakt (Marjoke). Zal er nog een derde stuk volgen? Dat is wel de bedoeling….