Bezocht: kunsttentoonstelling in de voormalige bajes op het Wolvenplein

Begin 2015 sloot de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. De organisatie van UtrechtDownUnder mocht er deze maand de tweede editie van het evenement organiseren. De kunst wordt ten toon gesteld in de cellen, de aangrenzende ruimten, de kapel en de binnenplaats. Twee dagen heb ik meegewerkt aan het inrichten van deze grote tentoonstelling, alleen al om eens in een gevangenis te kunnen rondlopen. We sleepten er met van alles, hingen de werken op in de cellen, bouwden een ontvangstbalie en lichten de werken uit. De binnenkant van deze gevangenis is letterlijk zoals je er één zou voorstellen. Het is misschien gek maar ik voelde de ellende en negativiteit nog steeds in de atmosfeer hangen. 

Natuurlijk heb ik daarna ook de hele tentoonstelling bezocht. Wat is me bijgebleven aan het einde van mijn bezoek? Ik vond de linoleum afdruk met de wolvenkop van Bert Brouwer erg mooi, en de grote tekening van Robbie Cornelissen was indrukwekkend. Maar ik was ook verrast over het werk van Rudie van den Berg die stoelen uit betonnen elementen laat steken. Heel verrassende kunst, vooral in een grote ruimte.  

Tot en met 31 mei te zien.