Bezocht: Frida’s zelfportretten in het Cobra Museum

Vriendin J. nodigde me uit om naar Frida Kahlo’s werk te gaan kijken dat momenteel hangt in het Cobra museum in de tentoonstelling ‘Frida Kahlo and Diego Rivera, a love revolution’. Niet mijn eerste keuze om naar toe te gaan, maar de nieuwsgierigheid overwon. En ik was verrast! Wat een mooie werken, ik weet niet hoeveel zelfportretten, bijzonder minutieus geschilderd, beladen met religieuze symbolen. Sommige zijn heel erg bekend en hun beeltenissen worden maar al te graag gedrukt op tassen en kussentjes. Maar wat/welk werk is mij bijgebleven? Niet het topstuk van de collectie (Diego on my mind) maar wel dit zelfportret uit 1941. Ik vind hier hele mooie elementen in zitten. Die bladeren op de voorgrond, de halsketting van doodskopjes en het vlechtwerk van haar. Vaak vind ik werk mooi dat me op een of andere manier aanzet om mijn eigen methode er op los te laten. En ik zou ik in hout kunnen uitvoeren, met kleine kunststof schedeltjes. 

 

Trouwens, de portretten van de Mexicaanse tijdgenoot Emilio Baz Viaud, die er eveneens hangen, zijn werkelijk fantastisch! Eén portret heb ik hier onderaan toegevoegd. Om verliefd op te worden. 

Tot en met 3 oktober te zien in het Cobra.

Emilio Baz Viaud, portret Nazario Chimez Barket 1950