Bezocht: Alex Katz in Museum Voorlinden

Vandaag was ik in de gelegenheid om Museum Voorlinden te bezoeken waar momenteel een tentoonstelling van de modern realistische werken van Alex Katz te zien is. Een prachtig overzicht van zijn oeuvre, waarbij ik natuurlijk weer met mijn neus op alle portretten heb gestaan om zijn kunsten af te kijken. Zijn bijzondere portretten zijn sterk vereenvoudigd, en hebben toch herkenbare maar wel spaarzame details. Penseelstreken zijn er vrijwel niet op te zien, de verf lijkt uitgeveegd of geairbrusht. Zijn ‘cutouts’ van geschilderde portretten op aluminium zijn wel veel gedetailleerder. Goede ‘art match’ op de bovenstaande foto trouwens van mij met zijn prachtige werk ‘Blue Umbrella2’ uit 1972. 

 

Waarvoor heb ik nog het langste stil gestaan? Dat was onverwacht een picasso-achtig herhalend portret (zie hieronder links) Sunrise 11. In eerste instantie vond ik het eigenlijk maar bevreemdend en lelijk. Toch bleef ik maar geïntrigeerd er naar kijken om de gelaatstrekken en gezichtsuitdrukking er uit te halen. 

In Voorlinden tot en met 1 oktober te zien. 

IMG_6903-Sunrise-11-web